You are currently viewing Die ene patiënt

Die ene patiënt

  • Post author:
  • Post category:2021-2022

Gedurende de avond van 23 september vond de eerste landelijke activiteit van de nieuwe activiteitencommissie plaats: ‘Die ene patiënt’. De avond stond geheel in het teken van patiënten die een bijzondere indruk hebben achtergelaten bij de artsen en chirurgen van de avond. Middels hun verhalen deelden de sprekers hun boodschap aan de studenten, waarna deze laagdrempelig vragen mochten stellen.
De avond startte met het verhaal van prof. dr. Gommers, die ons meenam naar het begin van de COVID-19 pandemie. Hij vertelde over de eerste coronapatiënt van Nederland en legde uit hoe er op de CT-beelden al te merken was dat dit niet een doorsnee ARDS patiënt betrof. Zijn belangrijkste boodschap voor jonge artsen-in-spé betrof het volgende: “wat je functie ook is in de zorg, coassistent of specialist, wees bereid te zeggen wat je opvalt zonder bang te zijn om fouten te maken.”
De avond werd voortgezet door drs. Van West, orthopedisch chirurg met een bijzondere interesse in scoliose bij kinderen. Haar belangrijkste boodschap: meer betrokken zijn bij je patiënten maakt het werk mooier, maar pas op dat je niet te betrokken raakt en je grenzen overgaat. Dit deelde zij met de studenten aan de hand van een casus van een jong meisje met een hoek van bijna 90 graden in haar wervelkolom. Zowel de procedure als de omgang met patiënte en haar moeder werden uitvoerig besproken en getoond waarbij eenieder het enthousiasme van drs. Van West kon horen in haar stem bij het tonen van de eindresultaten. 
De laatste spreker van de avond, dr. Akkersdijk, vaat- en longchirurg, nam ons mee naar een voor hem speciale patiënt. Een man met een abdominaal aorta aneurysma waar hij al aan geopereerd was, zou opnieuw een operatie ondergaan, maar kort voor het moment daar was, zei het met lood in zijn schoenen af. Dr. Akkersdijk merkte op dat enthousiasme en goede uitleg van een operatie door de chirurg belangrijk zijn, maar dat de patiënt uiteindelijk voor zichzelf de juiste beslissing dient te maken. De avond werd afgesloten met een prijsuitreiking: de studenten met de drie beste vragen van de avond ontvangen een exemplaar van het boek ‘Die ene patiënt’ van Ellen de Visser.