You are currently viewing GE-chirurgie: The Technological Frontier

GE-chirurgie: The Technological Frontier

Zaterdag 2 oktober jl. klonk het startschot van de VCMS Master Academy 2021-2022. Met als thema “GE-chirurgie: The Technological Frontier” was er voor onze leden een online dag neergezet vol met masterclasses en workshops over de technologische ontwikkelingen binnen de GE-chirurgie.
De dag begon met een masterclass van dr. Peter van der Sluis. Aan de hand van zeer illustratieve video’s vertelde hij alle ins en outs van een oesophagusresectie, met nadere toelichting over het gebruik van de Da Vinci robot en ICG-gemedieerde beeldvorming. Naast het technische aspect belichtte dr. van der Sluis ook de indicaties en implicaties van deze systemen.
De dag werd vervolgd met een masterclass van dr. Bas Groot Koerkamp. Deze masterclass stond in het teken van minimaal invasieve chirurgie, waarbij met name de laparoscopie en de robot-geassisteerde chirurgie aan bod kwamen. De masterclass werd afgesloten met enkele visuele voorbeelden van de uitdagingen tijdens een minimaal-invasieve, robot-geassisteerde pancreaticoduodenectomie.
Na de lunch gingen de leden aan de slag met een online escape room die in het teken stond van de GE-chirurgie. De leden kregen de kans om elkaar wat beter te leren kennen, alsmede een prijs te winnen. Nadat iedereen door de hoepels van de virtuele operatiekamer waren gesprongen, kreeg het groepje dat het snelst was ontsnapt een MDL-poster van Compendium Geneeskunde. Nogmaals gefeliciteerd!
Tijdens de tweede workshop van de dag werd er gebruikgemaakt van de VCMS laparoscopiebox, samengesteld met de hulp van Medtronic en VCMS Maastricht. De leden gingen in duo’s aan de slag met de basisprincipes van de laparoscopie, onder leiding van dr. Peter Go. Speciaal voor deze dag was dr. Go naar Leiden gekomen om samen met het bestuur deze workshop te geven, waarvoor wij hem nogmaals hartelijk willen danken.
De dag werd afgesloten op een innovatieve noot. Arts-onderzoeker Bo Smalbroek, oud bestuurslid van VCMS Groningen, beschreef in een scherpe masterclass de sleutel tot innovatie binnen de chirurgie. Aan de hand van recente voorbeelden legde ze uit welke factoren een nieuwe ontwikkeling doen slagen of falen, om vervolgens aan te kaarten wat in haar ogen de grootste uitdagingen op het gebied van innovatie de komende jaren gaan zijn.
Wij hebben erg genoten van alle enthousiaste reacties en hopen iedereen weer op 13 november te zien voor de tweede VCMS Master Academy dag!

Leave a Reply