4 landelijke activiteiten per jaar - toegankelijk voor alle geïnteresseerden

Naast de VCMS Master Academy worden er op landelijk niveau ook activiteiten georganiseerd door de activiteitencommissie van VCMS Nederland. De evenementen zijn niet alleen voor VCMS-leden, maar ook voor reünisten, alumni of externen met een interesse in de chirurgie. De meeste activiteiten zijn onderwijs gerelateerde activiteiten, denk hierbij aan symposia, publezingen en online thema-avonden. Daarnaast worden er ook sociale activiteiten georganiseerd zoals het VCMS-diner. Het doel van de activiteiten is het samenbrengen van gelijk geïnteresseerden vanuit heel Nederland.

De activiteitencommissie

De commissie organiseert de nationale activiteiten van VCMS in samenwerking met de Commissaris Activiteiten van het bestuur van VCMS Nederland. De commissie bestaat uit vijf studenten uit de bachelor- of masterfase afkomstig van de diverse geneeskunde faculteiten in Nederland.

Agenda 2020 - 2022

Crime-induced Surgical Injuries

  • 23 november 2021

Ben jij altijd al getriggerd door de CSI-series op televisie? Wil jij weten hoe Crime-induced Surgical Injuries worden behandeld door drie verschillende specialismen: traumachirurgie, de plastische chirurgie en de forensische geneeskunde? Op 23 november zal deze activiteit worden georganiseerd door de activiteitencommissie van VCMS Nederland. De avond zal in het teken staan van verwondingen binnen de acute zorg, opgelopen op een net iets andere manier dan een ongeval. Kortom, heb je zin in een avond vol spannende operaties, meld je dan snel aan!

Kaartverkoop
23 november 2021
23 september 2021

Die ene patiënt

  • 23 september 2021

Let op: de kaartverkoop is gesloten

Ben je altijd al geïnteresseerd geweest in welke indruk patiënten bij artsen achterlaten. Wil je graag weten hoe deze situaties de arts-patiënt relatie kunnen beïnvloeden en welke impact deze gebeurtenissen hebben op de artsen zelf? Op 23 september geeft de openingsactiviteit, getiteld ‘Die ene patiënt,’ de mogelijkheid om te luisteren naar de bijzondere ervaringen van verschillende artsen. Op deze avond zullen drie verschillende specialisten een patiëntenverhaal delen waarna je laagdrempelig vragen kan stellen. Een super interessante avond om het jaar goed mee in te luiden! Kortom, wil jij alvast een kijkje nemen in het leven van een arts? Meld je dan snel aan!

Kaartverkoop

Het theater van de toekomst

  • 10 juli 2021

Let op: de kaartverkoop is gesloten

Op 10 juli vond de afsluitende landelijke activiteit plaats van de activiteitencommissie: 'Theater van de Toekomst'. Onder begeleiding van kritische vragen en kanttekeningen van prof. dr. Nelissen, kwamen meerdere sprekers aan bod om te praten over de innovaties op en rond de operatie kamer.
De ochtend werd geopend door prof. dr. van Leeuwen, Hoogleraar Radiologie, Moleculaire beeldvorming en beeld gestuurde therapie. Hij vertelde over de ontwikkelingen binnen de navigatie op OK. Dit gebeurt bijvoorbeeld middels fluorescentie en met radioactiviteit. De technieken zijn volop in ontwikkeling, de pop 'Tjibbe' is hier proefpersoon voor. De uitdaging blijft: hoe maak je de stap naar een verschil in outcome en impact?
De volgende masterclass werd door de fransoos prof. dr. Sebastien Lustig gepresenteerd! Prof. dr. Lustig is werkzaam als Orthopeed in Lyon. Enthousiast nam hij ons mee in de computer-assisted Surgery, waar er 3 soorten van zijn. De 'shared control robotic surgery system', het 'Tele surgical system' en het 'Supervisory controlled robotic surgery system'
In de toekomst ziet prof. dr. Lustig de Artificial Intelligence een duikvlucht nemen, maar hij zegt ook:
'The machine will not replacet he surgeon, but the surgeons who knows how to use machines will replace other surgeons'
Ten derde nam dr. Dingemans, AIOS chirurgie in Amsterdam UMC, de virtuele vloer. Als lid van het landelijk netwerk van de Groene OK intrigeerde hij ons met schrikbarende feiten over onze kwetsbare aarde en de broeikaseffecten die de huidige OK teweeg brengt.  Er is sprake van een paradox dat je als arts aan de ene kant alles in het werk zet om iemand te genezen en aan de andere kant iemand dan de wereld in stuurt waar hij ziek van wordt. Hij roept ons daarom op om te vergroenen zonder consessies te doen!
Als knallende afsluiter gaf prof. dr. Nelissen, hoogleraar Medical Delta in Leiden, enkele wijsheden over innovaties op de OK mee, specifiek over de implementatie van medische implantaten. 'Don't let your patient become a fashion victim' was hier de boodschap. Innovaties kunnen namelijk voortkomen uit machogedrag en meer complicaties op leveren. Hij drukt ons daarom op het hart om kritisch te blijven t.a.v. innovaties en het belang van de patiënt voorop te blijven stellen. 

Kaartverkoop
10 juli 2021
20 april 2021

Brandwondenzorg

  • 20 april 2021

Let op: de kaartverkoop is gesloten

Tijdens deze online activiteit werden verschillende aspecten over de brandwondenzorg besproken door brandwondenarts dr. Scholten-Jaegers en verpleegkundig specialist I. van Ingen. 

Daarnaast was er nog ruimte in break-out groepjes interactief te oefenen met casuïstiek bestaande uit indrukwekkende foto's. Tijdens de activiteit zijn niet alleen de acute opvang en de nazorg aan bod gekomen, maar heeft een patiënt ook zijn kant van het verhaal kunnen vertellen. 

Kaartverkoop

Lustrumsymposium: The Surgical Paradox

  • 30 januari 2021

Let op: de kaartverkoop is gesloten.

Prof. dr. Wijnen leidde het symposium in met de verklaring dat het dilemma van the surgical paradox niet zwart-wit is: hij is zelf bijvoorbeeld superspecialist én generalist. De juiste man om als dagvoorzitter kritische vragen te stellen en opgekomen vraagstukken te nuanceren. 

Dr. Eerenberg, traumachirurg, trapte de dag af met een lezing over de generalistische kant van de chirurgie. Zonder poespas bracht hij verduidelijking over het type arts die hij representeerde. Daarna kreeg dr. Buis het woord. Zij ging in op de super-specialistische chirurgie als HPB- en levertransplantatiechirurg. Zij gaf aan dat zelfs binnen haar specialisatie er nog een grotere verscheidenheid is aan subdomeinen. Gebiologeerd luisterden wij naar het verhaal van hoogleraar sociale geneeskunde Prof. dr. Klazinga over de geschiedenis van de chirurgie en het ontstaan van de generalist en de specialist. 

Tijdens het discussiepanel werden uiteenlopende zaken besproken door alle sprekers, onder begeleiding van Prof. dr. Wijnen. 

Drs. Tax is chirurg in opleiding en bestuurslid bij 'De jonge specialist'. Hij bracht op bevlogen wijze de lezing over wat het superspecialiseren betekent voor de toekomstige generatie artsen. 

Tot slot had internationale arts Prof. dr. Deprest, ook wel bekend van Topdokters België, de prof. Michaël-lecture gegeven over de foetale chirurgie. 

Kaartverkoop
30 januari 2021
10 november 2020

Oorlogsgeneeskunde

  • 10 november 2020

Let op: de kaartverkoop is gesloten.

Op 10 november 2020 vond de eerste landelijke activiteit van de activiteitencommissie 2020 - 2021 plaats. 

dr. Sprinkhuizen opende de avond als AMA-arts voor de Landmacht over hoe het is om op uitzending te gaan. De avond werd vervolgd door dr. van Egmond, die als traumachirurg meer de chirurgische kant en het belang van Damage Control Surgery met ons doornam. De avond werd afgesloten met een casuistiek gedeelte door dr. Vermeulen en dr. Bronkhorst, die geheel in stijl in uniform waren gekleed. Zij namen ons mee met een casus, waarbij de impact van een kogel op het lichaam nu voor iedereen duidelijk is. 

Kaartverkoop