4 landelijke activiteiten per jaar - toegankelijk voor alle geïnteresseerden

Naast de VCMS Master Academy worden er op landelijk niveau ook activiteiten georganiseerd door de activiteitencommissie van VCMS Nederland. De evenementen zijn niet alleen voor VCMS-leden, maar ook voor reünisten, alumni of externen met een interesse in de chirurgie. De meeste activiteiten zijn onderwijs gerelateerde activiteiten, denk hierbij aan symposia, publezingen en online thema-avonden. Daarnaast worden er ook sociale activiteiten georganiseerd zoals het VCMS-diner. Het doel van de activiteiten is het samenbrengen van gelijk geïnteresseerden vanuit heel Nederland.

De activiteitencommissie

De commissie organiseert de nationale activiteiten van VCMS in samenwerking met de Commissaris Activiteiten van het bestuur van VCMS Nederland. De commissie bestaat uit vijf studenten uit de bachelor- of masterfase afkomstig van de diverse geneeskunde faculteiten in Nederland.

IMG_5807
IMG_5794
IMG_5816
IMG_5825
IMG_5801

Barbara Verbeek
VOORZITTER

Manelly Haji Hosseini Buiki
SECRETARIS

Deli Winter
PENNINGMEESTER

Anne-jet Oosting COMMISSARIS ACQUISITIE

Elseline Kalb
COMMISSARIS EXTERNE COMMUNICATIE

Agenda 2020 - 2022

De Buitengewone AIOS

 • 21 September 2022

Durf jij verder te kijken dan een snijdend specialisme? Droom jij van een chirurgische toekomst in het buitenland of misschien zelfs in combinatie met een compleet andere branche? Deze fanatiekelingen zeker! Op 21 september zal er middels de openingsactiviteit ‘De Buitengewone AIOS’ de mogelijkheid zijn te speeddaten met AIOS’en met een buitengewone loopbaan. Op deze avond zullen verschillende specialisten en AIOS’en indrukwekkende verhalen uit hun opleidingstijd delen. De activiteit zal fysiek plaatsvinden in het UMC Utrecht en duurt van 19:15-21:30u. Kortom, ben jij klaar om het gesprek aan te gaan? Meld je dan snel aan!

Kaartverkoop
21 September 2022
9-11 Juli 2022

3-daagse VCMS Summer School: Future of Surgery

 • 9-11 Juli 2022

Let op: de kaartverkoop is gesloten

In de zomer van 2022 zal, in samenwerking met het landelijk bestuur, van 9 tot en met 11 juli de eerste Summer School van de activiteitencommissie van VCMS Nederland plaatsvinden, getiteld ‘VCMS Summer School: Future of Surgery’. Het belooft een interactief weekend te worden met meerdere masterclasses, workshops en netwerkactiviteiten. De dagen zijn ingedeeld in drie subthema’s, namelijk de kunstmatige werkelijkheid, de mogelijke omgevingen waarin de OK zich bevindt en de reserveonderdelen voor het lichaam, welke elk één dag beslaan. Hiernaast zal er ook een bijzondere parallelle sessie gevolgd worden, waarin studenten een dagdeel dissectie verrichten op snijzaal en een aantal uur een hecht workshop volgen. Alle aanwezigen krijgen niet alleen de kans om meer te weten te komen over de onderwerpen door te luisteren naar de sprekers, maar zullen dus ook (praktische) kennis opdoen door middel van kleinschalige workshops. Mis deze kans niet! OP = OP

Kaartverkoop

VCMS Diner

 • 4 juni 2022

Let op: de kaartverkoop is gesloten. Na een uitdagende periode met corona gerelateerde maatregelen, lijkt de maatschappij eindelijk meer open te gaan. Wij, als VCMS en VCMS Nederland bestuur, hebben het ontzettend gemist om met alle leden te praten en te netwerken na interessante lezingen. Heb je zin om na al het onderwijs samen met VCMS te genieten van een mooi diner, met dinerlezingen van veelbelovende sprekers, en daarna een mooi feest neer te zetten? Houd dan de socials in de gaten om jezelf aan te melden voor het enige echte VCMS diner! Wij hebben er zin om het jaar op een geweldige manier afsluiten! Dus heb jij zin om eindelijk weer eens te netwerken? Koop nu snel je kaartje!

Kaartverkoop
4 juni 2022
5 Maart 2022

Landelijk Symposium 'Surgical Limits: Pushing the Boundaries'

 • 5 Maart 2022

Let op: de kaartverkoop is gesloten

Ben jij iemand die ervan houdt om je grenzen aan te geven, iemand die de grenzen opzoekt of juist iemand die de grenzen verlegt? Dan ben je meer dan welkom bij dit landelijke symposium! De rode draad binnen het symposium is namelijk ‘Surgical limits’. Tijdens dit symposium zullen drie subthema’s besproken worden: 'Letterlijke grenzen’, ‘Grenzen verleggen’ en ‘Grenzen opzoeken’. Bij de 'Letterlijke grenzen' kun je denken aan landsgrenzen en anatomische grenzen. Bij het thema 'Grenzen verleggen' zal ingegaan worden op welke manier de grens van de huidige anatomie kan worden verlegd. Als afsluiter zal het subthema ‘Grenzen opzoeken’ ingaan op waar de grens van opereren ligt, welke medisch-ethische, maar ook juridische kaders betrokken zijn bij het trekken van de chirurgische grenzen en hoe ver je kan gaan in de experimentele chirurgie. Kortom, een onbegrensd symposium dat je niet wilt missen! Meld je snel aan!

Kaartverkoop

Genderchirurgie: het proces van transitie

 • 11 December 2021

Let op: de kaartverkoop is gesloten

Altijd al meer willen weten over het proces van transitie? Mis deze unieke kans om een Master Academy dag bij te wonen niet! Deze activiteit zal landelijk georganiseerd worden door VCMS Nederland, waardoor zij toegankelijk is voor zowel de Master Academy leden als voor leden van de VCMS-afdelingen, reünisten. alumni en externen. Deze online activiteit vindt plaats op zaterdag 11 december en zal in het teken staan van van genderidentiteit en genderdysforie. Zo zal er een kinderpsycholoog komen spreken over de ontwikkeling van de genderidentiteit, een genderchirurg behandelt de basisprincipes van genderbevestigende chirurgie en een MKA-chirurg vertelt meer over de faciale feminiserende chirurgie (FFS). Zien wij jou op 11 december via de livestream verschijnen? 

Kaartverkoop
11 December 2021
23 november 2021

Crime-induced Surgical Injuries

 • 23 november 2021

Let op: de kaartverkoop is gesloten

Ben jij altijd al getriggerd door de CSI-series op televisie? Wil jij weten hoe Crime-induced Surgical Injuries worden behandeld door de volgende specialismen die hierbij actief betrokken zijn zoals de traumachirurgie en de forensische geneeskunde? Op 23 november zal deze activiteit worden georganiseerd door de activiteitencommissie van VCMS Nederland. De avond zal in het teken staan van verwondingen binnen de acute zorg, opgelopen op een net iets andere manier dan een ongeval. Kortom, heb je zin in een avond vol spannende operaties, meld je dan snel aan!

Kaartverkoop

Die ene patiënt

 • 23 september 2021

Let op: de kaartverkoop is gesloten

Ben je altijd al geïnteresseerd geweest in welke indruk patiënten bij artsen achterlaten. Wil je graag weten hoe deze situaties de arts-patiënt relatie kunnen beïnvloeden en welke impact deze gebeurtenissen hebben op de artsen zelf? Op 23 september geeft de openingsactiviteit, getiteld ‘Die ene patiënt,’ de mogelijkheid om te luisteren naar de bijzondere ervaringen van verschillende artsen. Op deze avond zullen drie verschillende specialisten een patiëntenverhaal delen waarna je laagdrempelig vragen kan stellen. Een super interessante avond om het jaar goed mee in te luiden! Kortom, wil jij alvast een kijkje nemen in het leven van een arts? Meld je dan snel aan!

Kaartverkoop
23 september 2021
10 juli 2021

Het theater van de toekomst

 • 10 juli 2021

Let op: de kaartverkoop is gesloten

Op 10 juli vond de afsluitende landelijke activiteit plaats van de activiteitencommissie: 'Theater van de Toekomst'. Onder begeleiding van kritische vragen en kanttekeningen van prof. dr. Nelissen, kwamen meerdere sprekers aan bod om te praten over de innovaties op en rond de operatie kamer.
De ochtend werd geopend door prof. dr. van Leeuwen, Hoogleraar Radiologie, Moleculaire beeldvorming en beeld gestuurde therapie. Hij vertelde over de ontwikkelingen binnen de navigatie op OK. Dit gebeurt bijvoorbeeld middels fluorescentie en met radioactiviteit. De technieken zijn volop in ontwikkeling, de pop 'Tjibbe' is hier proefpersoon voor. De uitdaging blijft: hoe maak je de stap naar een verschil in outcome en impact?
De volgende masterclass werd door de fransoos prof. dr. Sebastien Lustig gepresenteerd! Prof. dr. Lustig is werkzaam als Orthopeed in Lyon. Enthousiast nam hij ons mee in de computer-assisted Surgery, waar er 3 soorten van zijn. De 'shared control robotic surgery system', het 'Tele surgical system' en het 'Supervisory controlled robotic surgery system'
In de toekomst ziet prof. dr. Lustig de Artificial Intelligence een duikvlucht nemen, maar hij zegt ook:
'The machine will not replacet he surgeon, but the surgeons who knows how to use machines will replace other surgeons'
Ten derde nam dr. Dingemans, AIOS chirurgie in Amsterdam UMC, de virtuele vloer. Als lid van het landelijk netwerk van de Groene OK intrigeerde hij ons met schrikbarende feiten over onze kwetsbare aarde en de broeikaseffecten die de huidige OK teweeg brengt.  Er is sprake van een paradox dat je als arts aan de ene kant alles in het werk zet om iemand te genezen en aan de andere kant iemand dan de wereld in stuurt waar hij ziek van wordt. Hij roept ons daarom op om te vergroenen zonder consessies te doen!
Als knallende afsluiter gaf prof. dr. Nelissen, hoogleraar Medical Delta in Leiden, enkele wijsheden over innovaties op de OK mee, specifiek over de implementatie van medische implantaten. 'Don't let your patient become a fashion victim' was hier de boodschap. Innovaties kunnen namelijk voortkomen uit machogedrag en meer complicaties op leveren. Hij drukt ons daarom op het hart om kritisch te blijven t.a.v. innovaties en het belang van de patiënt voorop te blijven stellen. 

Kaartverkoop

Brandwondenzorg

 • 20 april 2021

Let op: de kaartverkoop is gesloten

Tijdens deze online activiteit werden verschillende aspecten over de brandwondenzorg besproken door brandwondenarts dr. Scholten-Jaegers en verpleegkundig specialist I. van Ingen. 

Daarnaast was er nog ruimte in break-out groepjes interactief te oefenen met casuïstiek bestaande uit indrukwekkende foto's. Tijdens de activiteit zijn niet alleen de acute opvang en de nazorg aan bod gekomen, maar heeft een patiënt ook zijn kant van het verhaal kunnen vertellen. 

Kaartverkoop
20 april 2021
30 januari 2021

Lustrumsymposium: The Surgical Paradox

 • 30 januari 2021

Let op: de kaartverkoop is gesloten.

Prof. dr. Wijnen leidde het symposium in met de verklaring dat het dilemma van the surgical paradox niet zwart-wit is: hij is zelf bijvoorbeeld superspecialist én generalist. De juiste man om als dagvoorzitter kritische vragen te stellen en opgekomen vraagstukken te nuanceren. 

Dr. Eerenberg, traumachirurg, trapte de dag af met een lezing over de generalistische kant van de chirurgie. Zonder poespas bracht hij verduidelijking over het type arts die hij representeerde. Daarna kreeg dr. Buis het woord. Zij ging in op de super-specialistische chirurgie als HPB- en levertransplantatiechirurg. Zij gaf aan dat zelfs binnen haar specialisatie er nog een grotere verscheidenheid is aan subdomeinen. Gebiologeerd luisterden wij naar het verhaal van hoogleraar sociale geneeskunde Prof. dr. Klazinga over de geschiedenis van de chirurgie en het ontstaan van de generalist en de specialist. 

Tijdens het discussiepanel werden uiteenlopende zaken besproken door alle sprekers, onder begeleiding van Prof. dr. Wijnen. 

Drs. Tax is chirurg in opleiding en bestuurslid bij 'De jonge specialist'. Hij bracht op bevlogen wijze de lezing over wat het superspecialiseren betekent voor de toekomstige generatie artsen. 

Tot slot had internationale arts Prof. dr. Deprest, ook wel bekend van Topdokters België, de prof. Michaël-lecture gegeven over de foetale chirurgie. 

Kaartverkoop

Oorlogsgeneeskunde

 • 10 november 2020

Let op: de kaartverkoop is gesloten.

Op 10 november 2020 vond de eerste landelijke activiteit van de activiteitencommissie 2020 - 2021 plaats. 

dr. Sprinkhuizen opende de avond als AMA-arts voor de Landmacht over hoe het is om op uitzending te gaan. De avond werd vervolgd door dr. van Egmond, die als traumachirurg meer de chirurgische kant en het belang van Damage Control Surgery met ons doornam. De avond werd afgesloten met een casuistiek gedeelte door dr. Vermeulen en dr. Bronkhorst, die geheel in stijl in uniform waren gekleed. Zij namen ons mee met een casus, waarbij de impact van een kogel op het lichaam nu voor iedereen duidelijk is. 

Kaartverkoop
10 november 2020